Kirken, en stor romansk basilika, var et kæmpe projekt og stod først færdig hen imod år 1300. Man byggede med røde teglsten, et materiale der herhjemme først blev taget i anvendelse fra o. 1160. Denne bygnings ydermure samt de fire smukke, rundbuede kapeller ved tværskibenes nordvæg er fortsat bevaret.
Den kirke, vi ser i dag, er resultatet af en storslået ombygning i gotisk stil. Den stod på fra 1449 til o. 1500 og forvandlede den noget tunge og mørke bygning til en gotisk katedral. Såvel midterskib som side- og tværskibe forhøjedes betragteligt og fuldendtes med gotiske stjerne- og krydshvælvinger.
Højdepunktet var dog det helt nybyggede kor, der nu fremstod med tre lige høje skibe og 13 høje, spidsbuede vinduer, der kunne kaste et hav af lys ind i dette rum.
Altertavlen i Aarhus Domkirke, skabt af Bernt Notke i 1479, består af fem fløje, der kan foldes sammen og viser tre forskellige billedserier afhængigt af kirkeåret.
Festdagssiden: Vises fra julemorgen til askeonsdag. Her ses udskårne og forgyldte figurer, bl.a. Anna Selvtredje med Jesusbarnet, Sankt Clemens og Johannes Døberen, omgivet af de 12 apostle. Passionssiden: Vises i fastetiden fra askeonsdag til påskemorgen. Otte malerier skildrer Kristi lidelseshistorie fra Gethsemane til opstandelsen. Adventssiden: Vises fra første søndag i advent til juleaften. Her skildres Johannes Døberens historie og Sankt Clemens’ martyrium, samt et portræt af giveren, Jens Iversen Lange. Øverst i topskabet ses Marias himmelkroning flankeret af ærkeenglene Gabriel og Michael. På bagsiden af tavlen findes smukke malerier af Sankt Clemens, Sankt Christoffer og Madonna med barnet omgivet af engle.
Altertavlen er et enestående værk, der skifter udtryk i takt med årets kirkelige højdepunkter.
Danmarks længste kirke
Med sine 93 meter er Aarhus Domkirke Danmarks længste kirke og rummer ca. 1000 siddepladser. Fra begyndelsen har den været viet til de søfarendes helgen, Skt. Clemens.
Domkirken fik sin nuværende prædikestol i 1588, skabt af flamlænderen Michael van Groningen. Det er et meget fint arbejde i renæssancestil, skåret i egetræ.
Døbefonten er lavet af malm og støbt af klokkestøber Peter Hansen i Flensborg år 1481 og er også en gave fra biskop Iversen Lange, der også donerede den store altertavle.
Vil man danne sig et billede af hvordan den oprindelige, romanske domkirke fra 1200-tallet tog sig ud, må man kaste et blik ind i det store kapel, der åbner sig ud mod den sydlige korsarm. Sammen med de 3 andre kapeller på korsarmens østside udgør dette karakterfulde rum de eneste rester af den gamle kirke, der blev tilbage efter den store ombygning i gotisk stil fra o. 1450 og frem.
Med sine kraftige murpiller, runde buer, noget tunge hvælv og små, højt placerede vinduer små vinduer samt de fint udformede røde teglsten, giver det en forestilling om, hvordan det noget større romanske kor så ud.
Fra tårnrummet ser man ind i Marselis Kapel, som Marselis-slægten købte i 1702 og indrettede som gravkapel med krypt. Bag den slanke sandstensportal ses det store, højbarokke Marselis-monument, som er det største af sin art i Danmark.
Oplevelser i og omkring Aarhus
Den Gamle By: Et levende museum med historiske bygninger og miljøer fra forskellige tidsepoker, der giver et fascinerende indblik i dansk byliv gennem tiden.
ARoS Aarhus Kunstmuseum: Et af Nordeuropas største kunstmuseer med både klassisk og moderne kunst – og den ikoniske Your Rainbow Panorama på taget.
Moesgaard Museum: Et spændende museum med fokus på arkæologi og kulturhistorie, hvor udstillinger som Grauballemanden gør historien levende.
Marselisborg Slot og Mindeparken: Den danske kongefamilies sommerresidens er omgivet af en smuk park med monumenter og udsigt over Aarhusbugten.
Marselisborg Havn: En hyggelig havn med små caféer og restauranter, der tilbyder en afslappet atmosfære og udsigt til havet og sejlbåde. Her kan du overnatte på BB-Hotel Aarhus "Havnehotellet" til lave priser og nyde den smukke udsigt og livet i marinaen.
Tivoli Friheden: En populær forlystelsespark tæt på centrum, der byder på sjove aktiviteter for hele familien og kulturelle arrangementer året rundt.
Aarhus Ø: Den moderne bydel ved vandet, hvor arkitekturen og det pulserende havneliv giver et indblik i Aarhus’ nutidige udvikling.