Højerup Gamle Kirke ligger smukt på den 30 m høje klint, der er udnævnt til UNESCO Verdensarv.
Den oprindelige Kirke er en unggotisk bygning fra ca. 1250. opført af kridtkvadre hugget ud af materialer fra klinten. Nyere forskning daterer den til ca. 1357.
Sakristiet på nordsiden, hvis tag lukker for det gamle nordvindue er tilbygget engang i 1400 tallet. Tårnet er opført omkring år 1500, medens våbenhuset er senere – formentlig omkring 1550. Våbenhuset er overvejende opmuret af munkesten med bælter af kridtkvadre. Tagkonstruktionen på skibet er den oprindelige, men er forstærket for omkring 250 år siden.
Kirken omtales første gang på Valdemar Atterdags tid, da den i 1357 blev indviet til Johs. Døber og til fiskernes skytshelgen Sct. Clemens i forbindelse med en genindvielse af Kirken efter en ombygning af Koret.
Tavlen, som vi ser på Sydvæggen, er en afskrift af, og en erstatning af den oprindelige Kobbertavle, som Kongen, Christian den IV inddrog i beg. af 1600 tallet. Teksten er naturligvis latin – den er jo skrevet længe før reformationen.
Allerede i 1682 kom kirken i privateje, idet Christian den V overdrog kirken til sin dronning Charlotte Amalie. Dronningen ejede i forvejen Gjorslev, Søholm, Erikstrup og Vemmetofte Godser (Det var det meste af Stevns) og hun lagde Højerup kirke ind under Gjorslev Gods. I 1918 overdrog godsejer Frederik Scavenius Kirken til Selskabet Højeruplund, som stadig ejer Kirken. Den er dog fredet i klasse A, og under tilsyn af Nationalmuseet.
Et sagn fortæller, at en skipper i havsnød lovede at bygge en kirke, hvis han kom frelst i land.
Et andet og mere kendt sagn går ud på, at Kirken hver julenat flytter sig et hanefjed ind i landet for at undgå nedstyrtning.
En dramatisk beliggenhed
Hanefjedssagnet er et poetisk udtryk for, hvor langsomt havet i århundreder havde undermineret klinten. I 1776 var afstanden til klintekanten 16 alen d.v.s. ca. 10 meter. Godt hundred år senere i 1892 var dette mål kun formindsket med 1 alen.
Men herfra gik det hurtigt. Havde mennesket ikke grebet ind i naturen, havde Kirken måske stået i sin helhed den dag i dag.
Sagen var, at den driftige godsejer Scavenius på Gjorslev var begyndt at udnytte klinten kommercielt ved at skære kridtsten i klinten.
Produktionen tredobledes i perioden fra 1840 til 1870`erne, hvor den nåede op på 270.000 kridtsten om året. Stenbruddene lå på begge sider af Kirken. Efterhånden lå kirkegården som et forbjerg ud i havet, som grådig tog for sig af retterne. I 1910 blev kirken lukket. Havet havde ædt sig så langt ind i det bløde skrivekridt, som ligger nederst, at man ikke fandt det forsvarligt, at holde tjeneste i kirken mere.
En ny kirke blev bygget i sikker afstand fra klintekanten, og den blev indviet i 1913.
Der gik alligevel 18 år før katastrofen indtraf. Sommeren 1927 var den vådeste i mands minde. Alle revner og sprækker dybt ned i kridtlagene var fyldte med vand, da frosten satte ind i den forholdsvis hårde vinter.
Den 16. marts 1928 klokken fem om morgenen skete der et klinteskred ved Højerup. Det er sket både før og siden, men dette klinteskred var specielt, fordi det tog koret fra Højerup gl. Kirke med i faldet. Den delvist nedstyrtede kirke blev hurtigt et tilløbsstykke. I løbet af tre dage besøgte omkring 40.000 mennesker Højerup. Alle var fascinerede af det dramatiske syn af en overrevet kirke og de sørgelige rester af kor, alter, gravsten, kister og skeletter nede på stranden.
I det samme år blev der ydet en statsbevilling til sikring af Kirken i fremtiden.
Oplevelser i nærheden
Stevns Klint Den imponerende klint strækker sig over 17 km og er en del af UNESCOs Verdensarv. Her kan du opleve det berømte lag af fiskeler, der fortæller historien om dinosaurernes uddøen for 66 millioner år siden.
Stevns Fyrcenter Fyret fra 1878 ligger tæt på Højerup og tilbyder fantastiske udsigter over Østersøen. Fyret rummer også en udstilling om områdets historie og natur.
Koldkrigsmuseum Stevnsfort En fascinerende rejse ind i den kolde krigs historie. Museet, som er bygget i et underjordisk fort, giver et unikt indblik i Danmarks forsvar under den kolde krig.
Rødvig Havn En charmerende havneby med fiskerestauranter og maritim atmosfære. Her kan du også tage på ture med kuttere eller slentre langs kysten.
Boesdal Kalkbrud Et nedlagt kalkbrud, der i dag er en naturskøn park. Området byder på smukke stier og en pyramideformet bygning, som bruges til koncerter og events.
Sagnlandet Stevns En spændende destination for familier, hvor man kan lære om livet i stenalderen og prøve aktiviteter som bueskydning og brødbagning.
Kirkestien En historisk sti, der forbinder landsbyer i området, herunder Højerup. Perfekt til en fredelig gåtur med udsigt til marker og klinten.